تبلیغات
دعای فرج برترین110 - سوزش معده و درمان ساده با طب اسلامی

ترش کردن و سوزش معده یا ریفلاکس، حاصل بازگشت اسید معده به مری است. معده برای هضم غذا، اسید ترشّح می کند. جداره معده، در برابر این اسید مقاوم است. امّا مری تحمل این اسید را ندارد و بازگشت اسید از معده به مری، حالت ترش کردن و سوزش سر معده را ایجاد می کند و فرد در کام خود احساس ترشی دارد.

علایم ترش کردن


- احساس ترش کردن در پشت جناغ سینه؛

-احساس بازگشت غذا به گلو و دهان؛

- احساس مزّه شور و ترش یا تلخ در دهان؛

- احساس جمع شدن بزاق در دهان؛

- احساس گیر کردن عضلات حنجره و گلو به گونه ای که فرد احساس می کند یک عقده در گلو دارد؛

- احساس التهاب تارهای صوتی و خش دار شدن صدا؛

- احساس بدمزّه بودن دهان و تهوّع و استفراغ در بامدادان و موقع برخاستن از خواب.

عوارض ترش کردن
تکرار ترش کردن موجب تنگ شدن تدریجی مری و ایجاد مانع در بلع غذا و حتی زخم مری و خونریزی خفیف منجر می شود و عدم درمان آن در طولانی مدت به عوارض بدتری چون کم خونی، کاهش وزن و سرطان مری می انجامد. همچنین با رسیدن اسید به حنجره و نای، به تدریج ایجاد آسم می کند و اگر فرد دچار آسم باشد، حملات آسمی او تشدید شده و او را دچار سرفه های مزمن می کند و ممکن است با بیماری ریوی اشتباه شود.در برخی گزارش ها از گوش درد و خرابی دندانها به سبب بازگشت اسید و عفونت به دهان نیز به عنوان عوارض ترش کردن یاد شده است.

 علل و پیشگیری

- نوشیدن آب قبل، حین و بعد از غذا؛ حداقل نیم ساعت مانده به غذا و یک ساعت بعد از آن هرگز مایعات ننوشید.(آب، دوغ، نوشابه، چای و …) نوشیدن مایعات علاوه بر ترش کردن؛ باعث نفخ، سنگینی سر دل، اخلال و افزایش طول مدت هضم غذا  و... می شود. از امام صادق علیه الشلام مروی است که در شگفتم از کسی که بین غذا آب می نوشد و زنده می ماند!

- جویدن اندک غذا؛ غذا را خوب بجوید. با حوصله و حتی بر اساس نوع غذا یک لقمه را تا 40 بار بجوید تا افزودن آنزیم های دهان به غذا، کار هضم را برای دستگاه گوارش آسان کند.

- خام خوری؛ از خوردن میوه ها و سبزیجات خام به خصوص به جای غذا و موقع گرسنگی بپرهیزید.

- تند خوری؛ از خوردن سریع و پر هیجان بپرهیزید تا مجبور نباتشید کم بجوید و زیاد آب بخورید.

- پرخوری و افزایش فشار به معده؛ قبل از احساس سیری، دست از غذا بکشید.
- گریز از نمک؛ قبل و بعد از غذا کمی تمک بخورید. با نمک اسید معده کنترل می شود. حتی وقتی ترش می کنید اندکی نمک بچشید؛ طی چند ثانیه، احساس بهبودی خواهید کرد. البته نمک داروی دایمی ترش کردن نیست! در فرهنگ اسلامی توصیه موکّد بر مصرف نمک، قبل و بعد از غذا شده و در احادیث 70 منفعت برای آن ذکر شده است. از جمله ؛ «تحریک آنزیم های گوارشی و کمک به هضم غذا»، «رفع ترش کردن»، «ضدّ عفونی کردن دهان»، «رفع و کاهش کک و مک صورت» و …
- کاهش مصرف غذاهای پرچرب، شکلات، کاکائو، شیرینی های قنّادی و مصنوعی، نوشابه های گازدار، ادویه و فلفل زیاد، زودپخت ها (فست فودها) و غذاهای صنعتی دارای مواد نگه دارنده، چای، قهوه، نسکافه، سایر ترکیبات کافیین دار، پیاز و …

- کاهش مصرف سرکه و خوراکی های ترش و اسیدی.

- پرهیز از مصرف الکل

- پرهیز از دخانیات
-   خوابیدن بلافاصله بعد از غذا؛ بین خواب و خوراک کمی فاصله بیاندازید تا غذا از معده شما خارج شود. خوب است بعد از غذا حداقل 7 گام حرکت کنید. خواب، موجب کم شدن فاصله معده و زمین شده و با افزایش جاذبه زمین بر معده کار گوارش را سخت می کند. راه ساده تر این است که استراحت بعد از غذا به حالت «لم دادن» باشد. با یکی دو بالش اضافه معده را هم بالا نگه دارید. همچنین خواب به خصوص بعد از غذا به پهلوی راست مورد توصیه اسلام است تا سنگینی بدن روی معده نیفتد.
- یبوست؛ اخلال در خروجی معده و دفع، موجب افزایش فشار به دستگاه گوارش و شکم می شود باید با اصلاح رژیم غذایی از تشدید یبوست  پرهیز کرد..
- چاقی و رطوبت؛ افراد بلغمی و دموی که بسیار چاق هستند با افزایش فشار بر شکم ترش کردن معده را زیاد می کنند باید بتوانند با اصلاح رژیم غذایی چاقی خود را کم کنند.

- مصرف بعضی داروهای شیمیایی؛

- اضطراب و استرس؛ به خصوص هنگام غذا خوردن با یاد خدا اطمینان و آرامش روحی خود را زیاد کنید.
- غذاهای اسیدی مثل انواع گوشت، حبوبات و تخم مرغ؛ در طول دوره درمان مصرف این غذاها را کمتر کنید.

- مصرف شیر و ماست؛ ناشتا شیر حاوی مواد نگه دارنده و نیز ماست به خصوص ماست ترش میل نکنید. هنگام ناشتا، شیر را با یک قاشق گلاب مخلوط کنید و در صورت امکان آن را با خرما، عسل، شیره انگور یا خرما، شیرین کنید و میل بفرمایید.

درمان
1- مصرف سیب؛

سیب رسیده و نه ترش بهترین و ساده ترین درمان ترش کردن است. سیب را صبحها ناشتا و موقع گرسنگی میل کنید. می توانید سیب را حلقه حلقه کنید و بجوشانید یا دم کنید و این دمنونش ساده را (با اندکی زعفران یا حتی بدون آن) با اندکی عسل شیرین کرده و به جای چای و نوشیدنی میل کنید.

2- مصرف به؛

به رسیده به صورت خام میل شود یا مانند سیب که در بالا ذکر شد با آن دمنوش بسازید. می توانید به آن اندکی هم آب لیمو بیفزایید و دمنوش «به لیمو» تهیه کنید و با عسل آن را شیرین کنید.

3- عسل؛

صبح ها ناشتا، یک قاشق عسل میل کنید. همچنین بعد از غذا می توانید یک قاشق عسل میل کنید یا دمنوش های خود را با آن شیرین کنید.

4-خرما

مصرف خرما، قبل و بعد از غذا و نیز ناشتا مفید است.

5- شیرین بیان؛

نافع برای اسید معده، نفخ، مشکلات گوارشی و زخم معده و روده است. عرق یا ریشه یا پودر ریشه شیرین بیان را بجوشانید یا دم کنید و روزی ۳-۲ وعده میل کنید. مصرف آن بیش از  دو ماه به طور مداوم و نیز برای زنان باردار توصیه نمی شود زیرا عوارضی مثل فشار خون و بیماری قلبی را تشدید می کند.

6- انواع نوشیدنی و دمنوش؛

بر اساس مزاج فرد، می توان با داروهای گرم مثل آویشن، بابونه، زنیان، تخم کرفس، تخم شوید، تخم رازیانه، انیسون، دارچین، زنجبیل، رزماری، مرزنجوش، نعناع، پونه، گلپر، به لیمو(وِروِن) و … یا داروهای خنک مثل تخم گشنیز، گل همیشه بهار، جفت بلوط(پوسته نازک روی مغز بلوط) و … به طور ساده یا دمنوش ترش کردن را مهار کرد.
همچنین دمنوشهای آرام بخش مانند گل گاوزبان، سنبل طیب، بادرنجبویه و … از اضطراب قبل از خوردن می کاهد و به درمان ترشی معده کمک می کند.

7- درمان یبوست

یبوست را درمان کنید با مصرف نان های سبوسدار، بادام، انجیر، شربت خاکشیر یبوست درمان می شود.

8- انجیر

انجیر(تازه و خشک)، شربت آب انجیر، دمنوش انجیر و... هم موجب رفع یبوست و هم موجب رفع ترش کردن معده است.

.: Weblog Themes By VatanSkin :.